Gedragstherapie

Positieve oplossingen voor een gelukkige hond
Agressieve hond krijgt training gedragstherapie

Gedragstherapie
voor honden 

Als eigenaar van een hond weet je hoe belangrijk het is dat je viervoeter zich goed voelt. Maar soms is het gedrag van je hond niet zoals je zou willen. Of het nu gaat om angst, agressie, niet alleen kunnen zijn, overmatig blaffen of ander ongewenst gedrag, het kan de band met je hond flink onder druk zetten. Gedragstherapie kan dan de oplossing zijn. Als gedragstherapeut met jarenlange ervaring en een gedegen opleiding bied ik professionele hulp bij het verbeteren van het gedrag van je hond. In deze tekst lees je wat gedragstherapie inhoudt, wanneer het nodig is, hoe ik werk en wat de kosten zijn.

Ik heb onlangs een gedragstherapie voor mijn hond gevolgd en ben zeer tevreden met de resultaten. De therapie was gericht op het verbeteren van zijn reactie op bepaalde prikkels en het aanleren van nieuwe, positieve gewoontes. De trainer was zeer kundig en geduldig, en wist goed in te spelen op de behoeften van mijn hond. Ik merkte al snel een duidelijke verbetering in het gedrag van mijn viervoeter, die nu rustiger en zelfverzekerder is. De therapie heeft ons beiden veel geleerd en ik kan deze aanraden aan iedereen met een hond die wat extra hulp nodig heeft.

De voordelen van
gedragstherapie

Begrip voor je hond

Je leert de signalen en behoeften van je hond beter begrijpen, wat de communicatie versterkt.

Positieve gedragsverandering

Met gerichte oefeningen wordt ongewenst gedrag omgezet in gewenst gedrag, op een positieve manier.

Sterkere band

Gedragstherapie helpt om het vertrouwen tussen jou en je hond te vergroten, wat jullie relatie ten goede komt.

Op maat gemaakt

De aanpak wordt volledig afgestemd op jouw hond, situatie en wensen, voor het beste resultaat.

Veiligheid vergroten

Door probleemgedrag aan te pakken, creëer je een veilige omgeving voor je hond en de mensen om hem heen.

Meer rust in huis

Met een hond die zich beter gedraagt, komt er meer balans en ontspanning in jullie dagelijks leven.

Wat is gedragstherapie?

Gedragstherapie richt zich op het begrijpen en veranderen van problematisch gedrag bij honden. Dit kan gaan om gedrag dat niet wenselijk is of zelfs gevaarlijk kan zijn voor de hond of voor de mensen of dieren om hem heen. Veelvoorkomende gedragsproblemen zijn angst (bijvoorbeeld angst voor vuurwerk of onweer), agressie (naar andere honden of mensen), het niet kunnen alleen zijn, overmatig blaffen of destructief gedrag.

Als gedragstherapeut stel ik vast wat de onderliggende oorzaak van het probleem is, zodat we gericht aan de oplossing kunnen werken. Het doel is altijd om een positieve verandering te bewerkstelligen, zonder gebruik van straffen of aversieve middelen. De nadruk ligt op het versterken van gewenst gedrag en het opbouwen van een vertrouwensband tussen jou en je hond. Dit doen we door de hond op een positieve manier ander gedrag aan te leren. 

Hond bang voor vuurwerk-privé hondentraining-Anne Brugman
Angstige hond

Wanneer is gedragstherapie nodig?

Gedragstherapie kan noodzakelijk zijn wanneer je hond gedrag vertoont dat niet past bij de situatie of dat steeds meer problematisch wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals onvoldoende socialisatie, trauma, of simpelweg het ontbreken van de juiste begeleiding. Als gedragstherapeut behandel ik de volgende problemen:

  • ​Angst voor mensen, honden, bepaalde situaties of geluiden of vuurwerk/onweer
  • Agressie naar mensen (visite, eigenaar, kinderen)
  • Agressie naar honden (grommen, uitvallen, bijtincidenten)
  • Niet alleen thuis kunnen blijven
  • Ongehoorzaamheid, zoals trekken aan de lijn of niet komen als u hem roept
    verdedigen van de eigenaar, voerbak, speeltjes en/of ligplek
  • Onzindelijkheid
  • Najagen van joggers, fietsers, dieren, maar ook van schaduwen of lichtjes
    dwangmatig en obsessief gedrag
  • Overige problemen (hyperactiviteit, overmatig blaffen, slopen of poep eten)

Als je merkt dat je hond gedragingen vertoont die problematisch zijn, kan gedragstherapie helpen om deze te begrijpen en op te lossen. Probeer niet te lang te wachten met het vragen naar hulp; hoe langer uw hond dit gedrag vertoont, hoe lastig het wordt om het gedrag om te draaien.

Wat kan je
verwachten van
gedragstherapie

Waarom gedragstherapie bij mij?

Ik ben gecertificeerd gedragstherapeut voor honden, en ik heb mijn opleiding gevolgd bij DogVision. Deze opleiding staat bekend om zijn wetenschappelijke benadering van diergedrag en biedt een grondige opleiding in het begrijpen en begeleiden van honden met uiteenlopende gedragsproblemen. Mijn opleiding heeft me geleerd om het gedrag van honden niet alleen te interpreteren, maar ook om met gerichte methoden en technieken effectief gedragsverandering te realiseren. Door de jaren heen heb ik met veel verschillende honden gewerkt, wat me in staat heeft gesteld om snel de oorzaak van gedragsproblemen te achterhalen en samen met hun eigenaren tot duurzame oplossingen te komen.

Als gediplomeerd gedragstherapeut ben ik aangesloten bij Tinley. Ik volg regelmatig bijscholing zodat mijn kennis over de laatste ontwikkelingen in de diergedragskunde up to date blijven.

Ook zet ik me natuurlijk volledig in om zowel jou als je hond te ondersteunen in het proces van gedragsverandering. Iedere hond is anders, zoals iedere eigenaar en situaties verschillend is en een specifieke aanpak vragen. Mijn manier van werken is altijd gebaseerd op respect voor je hond, en ik werk alllen met positieve bekrachtiging en technieken die wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Mijn doel is niet alleen om gedragsproblemen op te lossen, maar ook om jullie relatie te versterken. Een hond die zich veilig en begrepen voelt, zal zich beter gedragen, en dat is uiteindelijk waar we naartoe werken: een harmonieuze relatie tussen jou en je viervoeter.

Meest gestelde vragen

Welke resultaten kan je verwachten? ​​

Onze ervaring is dat veel ongewenst gedrag te veranderen is, volledig of gedeeltelijk waarbij de situatie acceptabel en leefbaar is.​ Verschillende factoren spelen een rol bij de mogelijkheden van het realiseren van verandering in gedrag.

De volgende factoren een rol bij de effectiviteit van gedragstherapie:

  • Het type en duur van het probleemgedrag.
  • Medische factoren en genetische factoren probleemgedrag.
  • Haalbaarheid van uw wensen in relatie tot mogelijkheden.
  • Worden de adviezen door u opgevolgd?

Dit zal ook tijdens het gedragsconsult worden besproken als dit nodig is. Ik geloof in een eerlijke en open communicatie; als iets niet haalbaar is zal ik dit dan ook aangeven. Samen kunnen we dan kijken naar andere mogelijkheden. 

De duur van een gedragstherapietraject verschilt per hond en situatie. Meestal zie je na enkele weken al verbetering, maar een volledig traject kan enkele maanden duren, afhankelijk van de aard en ernst van het probleemgedrag.

Ja, het is belangrijk dat iedereen in huis op dezelfde manier met de hond omgaat. Consistentie in het toepassen van de oefeningen en afspraken helpt om sneller resultaat te boeken.

In sommige gevallen, zoals bij ernstige angst of stress, kan medicatie ondersteunend werken. Dit wordt altijd besproken met een dierenarts en gecombineerd met therapie voor een duurzame oplossing.

Persoonlijke intake
Tijdens een uitgebreide intake bespreken we de uitdagingen die je met je hond ervaart. Zo krijgen we een helder beeld van de situatie en je doelen.

Gedragsanalyse
We onderzoeken de oorzaken van het gedrag van je hond. Dit is essentieel om gericht en effectief te werken aan een oplossing.

Praktische begeleiding
Samen trainen we op maat gemaakte oefeningen die aansluiten bij de behoeften van jouw hond en jouw situatie.

Positieve benadering
Alle methoden zijn gebaseerd op positieve bekrachtiging. Dit versterkt gewenst gedrag en de vertrouwensband tussen jou en je hond.

Persoonlijk stappenplan
Je ontvangt een duidelijk plan met concrete stappen om gedrag te veranderen, afgestemd op jouw hond en leefomgeving.

Ondersteuning en evaluatie
We houden contact en evalueren regelmatig de voortgang. Zo kunnen we bijsturen waar nodig en successen vieren.